Intimiteit en afstand houden tegelijk

Intimiteit en afstand houden tegelijk

Afstand houden, binnen blijven en niemand aanraken. Vorig jaar veranderde de corona-crisis de manier waarop mensen met elkaar omgaan. De een pastte zich makkelijker aan dan de ander maar sowieso heeft iedereen gemerkt dat 'aanraken' ineens een vrij beladen onderwerp werd. 

Terwijl liefdevolle aanraking, knuffels en kussen toch ontzettend belangrijk zijn. Deze verandering in ons gedrag heeft ook effect op de kinderen. Psychologen onderzoeken welke effecten dit heeft op hun ontwikkeling op de korte- en de lange termijn. Hoe ga je als ouder je kinderen leren om nu maar ook in de toekomst op gepaste wijze toch intimiteit op te blijven zoeken? 
 

Supergezond!

Aanraken is iets bijzonders. Het is intiem, persoonlijk in veel gevallen heel fijn. Het is zelfs heel gezond! Baby's die niet aangeraakt worden, blijken ernstige gedrags- en ontwikkelingsstoornissen te krijgen. In andere situaties is aanraking juist heel vervelend. Wanneer jij het niet wilt en de ander het toch doet. Aanraken heeft ook alles te maken met grenzen. Het is belangrijk dat kinderen leren hoe fijn het kan zijn om aangeraakt te worden maar ook wat hun eigen grenzen en die van anderen zijn.
 

Ineens is het gevaarlijk

In de huidige situatie leren kinderen om elkaar vooral NIET aan te raken. Aanraken is ineens iets gevaarlijks geworden. Het feit dat we elkaar nu niet mogen aanraken heeft voor volwassenen weliswaar een heel duidelijk nut (verspreiding van het corona-virus tegengaan) maar voor een jong kind is dat veel minder duidelijk. Het risico bestaat dat kinderen hierdoor in hun puberteit minder makkelijk relaties aangaan en ook de ontwikkeling van hun seksualiteit erdoor beïnvloed wordt. Dat is niet gezond.
 

Balans zoeken en praten

Het is dus juist nu extra belangrijk om je kinderen duidelijk te maken hoe fijn het is om aangeraakt te worden. Hoe belangrijk het is om niet alleen te zeggen dat je iemand lief vindt, maar het ook te laten zien. Dat knuffelen en kusjes geven een natuurlijke manier is van contact maken. Natuurlijk blijft de regel dat andere mensen je niet zomaar of zonder toestemming mogen aanraken. 

Als je kind al ietsje groter is (vanaf een jaar of 9) kunnen jullie ook praten over aanraken. Over hoe raar het is dat het nu bijna niet mag en wat je kind daarvan vindt. Door dit soort gesprekken krijg je als ouder een beetje inzicht in de belevingswereld van je kind en een beetje bijsturen waar dat nodig is. Ook geeft het je kind een uitlaatklep om zijn zorgen te delen en vragen te stellen.
 

Maak het niet ‘vies’

Probeer het onderwerp 'intimiteit' of 'seksualiteit' nooit af te doen als vies, raar of ongepast. Wanneer een kind het gevoel heeft dat het zich moet schamen voor zijn behoefte aan een knuffel, een aai over zijn hoofd of, in een latere fase ook seksuele aanraking, kan dit grote gevolgen hebben voor hun relaties later. Vind je het zelf lastig om intimiteit te zoeken of erover te praten? Misschien kan dit jullie helpen: http://kindenseksualiteit.nl/seksuele-opvoeding/