Pubers maken alleen maar slechte keuzes….of niet?

Pubers maken alleen maar slechte keuzes….of niet?

Soms lijkt het wel of pubers alleen maar slechte keuzes maken. Ze willen chips eten als ontbijt en afspreken met vrienden is altijd belangrijker dan huiswerk maken. Als ouder snap je er vaak niks van! Hoe werkt dat toch in het brein van een puber en hoe ga je daar als ouder mee om? 
 

Het puberbrein

De ontwikkeling van het puberbrein is niet gelijkmatig, maar gaat eigenlijk van achteren naar voren. Het gedeelte voorin zorgt onder andere voor het maken van weloverwogen keuzes, het bewustzijn van consequenties en het stellen van prioriteiten. Maar bij een puber werkt dat gedeelte nog niet goed. Hun keuzes zijn dus veel meer gebaseerd op ‘wat wil ik NU?’ Je puber maakt daardoor soms keuzes waardoor jij als ouder waarschijnlijk denkt dat hij gek, dom of egocentrisch is, maar feitelijk komt dat dus doordat er nog geen goede link is tussen de voor- en achterkant van het brein. 
 

Zou je dat wel doen?

Pubers houden er ook van om risico’s te nemen. Dat komt doordat het ‘plezier’gebied achter in de hersenen nog niet zo sterk staat aangesloten op het ‘controle’gebied voor in de hersenen. Hierdoor doen ze vaak dingen die een volwassene gevaarlijk of onverstandig vindt. Het is te vergelijken met een snelle auto met een onervaren bestuurder achter het stuur. Ze denken ook niet snel aan te mogelijke gevolgen van hun acties. 
 

Geef wat ruimte

Als ouder moet je dit deels loslaten. Pubers moeten fouten maken en de wereld ontdekken. Zo worden ze zelfstandig en leren ze wat wel en wat niet werkt. Uiteraard is het wel verstandig om op te blijven letten en hun gedrag niet uit de hand loopt of zelfs gevaarlijk wordt. Stel open vragen aan je kind waardoor ze een beetje gedwongen worden om na te denken over wat ze doen en waarom ze dat doen. Ook helpt het om te praten met ouders van andere pubers, want zo hoor je hoe een ander hier mee omgaat. Handige tips uit de praktijk dus. Maak je niet teveel zorgen. Uiteindelijk zal het puberbrein leren de juiste verbindingen te leggen en wordt hun gedrag rustiger en verstandiger.

Hulp of advies nodig? Neem gerust contact met ons op.