De geboorte van een vader en moeder

Thema juni 2021

De dag dat je kind geboren wordt veranderd je leven voorgoed. Jullie zijn vanaf dat moment voor de rest van je leven: ouders. En dat is een avontuur met vele hoogte- en dieptepunten. De moeilijkste maar ook mooiste baan die je ooit zult hebben. Die elke dag weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt, nieuwe leermomenten en nieuwe inzichten. Je zult al je emoties zoveel intenser ervaren: geluk, verwondering, frustratie, woede, maar bovenal liefde. De liefde voor je kind is grenzeloos en onvoorwaardelijk.
 

Het is gek dat, terwijl er elke seconde ergens ter wereld een baby wordt geboren, het toch voor iedere kersverse ouder weer ervaren wordt als een totaal nieuwe ervaring. Iets waar ze eigenlijk totaal niet op voorbereid waren, zelf nadat ze alle opvoedboeken vooraf hadden gelezen. Het gevoel wanneer je kindje op je borst ligt te slapen, wanneer het voor het eerst niest, wanneer het de halve nacht ontroostbaar huilt en wanneer het voor de vijfde keer een beker melk van de tafel veegt. Alles is zo nieuw en zo bijzonder.
 

Ook al zijn er miljoenen ouders op de wereld, ze zijn allemaal anders. En ze doen het allemaal anders. Er is geen perfecte manier van opvoeden en niet één manier om het goed te doen. Opvoeden is heel persoonlijk. Bijna net zo uniek als je vingerafdruk. Anderzijds kent bijna iedere ouder ook weer die situaties waar iedereen mee worsteld. Bijvoorbeeld als je zoon in de supermarkt gaat gillen omdat het geen snoepje mag of die spannende dag dat je dochter voor het eerst zelf naar school gaat lopen of fietsen.
 

Ouder zijn is een grote verantwoordelijkheid en niet elke dag is leuk. Maar er zijn ook momenten van intens geluk. Bijvoorbeeld wanneer je kind je knuffelt, je op vader- of Moederdag een zelfgeknutseld hart van klei en een hele vieze kop zelfgezette koffie krijgt of wanneer je kind stralend op je af komt rennen na afloop van een uitvoering op school, een sportwedstrijd of een balletoptreden. En dat is precies wat ouders bedoelen wanneer ze zeggen: ‘Je krijgt er ook zoveel voor terug’.

Hulp nodig of vragen?